Van Oord Makelaardij

vragen stellen aan makelaar

Welke vragen stellen aan de makelaar bij het kopen van een huis

Ga je een huis bezichtigen? Dan kun je een aantal vragen stellen aan de makelaar tijdens de bezichtiging. Maar welke vragen kun je het beste stellen en waar moet je precies op letten bij de bezichtiging van een woning? Wij leggen het je uit.

Hoe lang staat het huis al te koop?

Dit is een goede vraag om te stellen tijdens de bezichtiging. Vanwege de overspannen huizenmarkt staan veel woningen niet lang te koop. Is een huis langer dan drie maanden beschikbaar op de markt, dan kun je jezelf afvragen wat hier de reden van is. Deze informatie kan goed van pas komen bij de onderhandelingen.

Wat is de reden van verkoop?

Een aanvullende vraag op hoe lang het huis al te koop staat, is de reden van verkoop. Wanneer iemand een andere woning heeft gekocht of moet verhuizen vanwege een scheiding, is dat een andere situatie dan wanneer het huis verkocht wordt vanwege gebreken of er sprake is van een burenruzie. Additioneel kun je vragen of de huidige bewoner al een nieuwe woning heeft gekocht. Dit kan ervoor zorgen dat een verkoper sneller van zijn huis af wil, met als gevolg dat je sneller kunt verhuizen na het afronden van de verkoop.

Wat voor onderhoud en reparaties hebben er plaatsgevonden?

Hoeveel onderhoud heeft de woning de afgelopen jaren gehad, zijn de keuken en badkamer nog redelijk nieuw of juist al wat verouderd en zijn er bouwkundige gebreken? Allemaal vragen die je kunt stellen om te ontdekken wat er nog aan de woning gedaan moet worden. Dit kan namelijk ook invloed hebben op het bod dat je kan of wil uitbrengen.

Vragen stellen aan makelaar

Is (een deel) van de inboedel ter overname beschikbaar?

In principe wordt een huis altijd verkocht zonder roerende zaken, denk aan raambekleding. Een makelaar heeft vaak een lijst van roerende zaken die achterblijven of die ter overname aangeboden worden. Goed om te weten: inbouwkasten horen niet bij de inboedel maar bij het onroerend goed en blijven dus altijd achter in de woning.

Wat zijn de maandelijkse kosten van gas, water en licht?

Om een goede begroting te kunnen maken van je vaste lasten, is het handig de makelaar te vragen of bekend is wat de kosten zijn van bijvoorbeeld gas, water en licht. Ook kun je navragen of er eventueel VvE kosten zijn en wat de belastingen en heffingen zijn bij de woning. Op die manier wordt het makkelijker om een totaalplaatje van de kosten voor jezelf op te stellen, zodat je weet hoeveel je maandelijks kwijt bent. Naast de maandelijkse kosten is het ook goed om na te vragen wat er gedaan is aan het verbeteren van de duurzaamheid van de woning, denk aan de plaatsing van zonnepanelen.

Zijn er veel bezichtigingen ingepland en is er al een bod gedaan?

Nu de huizenmarkt al een tijdje overspannen is, hoor je vaak dat er al veel bezichtigingen zijn ingepland. Vraag altijd aan de makelaar hoeveel bezichtigingen er gepland staan en of er misschien al een bod is gedaan. Hoewel de makelaar niets mag zeggen over de hoogte van het bod, mag hij wel loslaten of er al biedingen zijn. Dit kan je helpen bij het beslissen over de hoogte van jouw bod.

Stel alle vragen die je kunt bedenken

De bezichtiging is hét moment om alle vragen te stellen die je kunt bedenken. Natuurlijk staan de makelaars van Van Oord Makelaardij ook voor je klaar wanneer je op een ander moment vragen hebt. Heb je andere vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op. Wij zijn dagelijks (behalve op zondag) bereikbaar tot 21:00 uur. Je kunt ons bereiken via 030-6868280 of mail naar info@vanoordmakelaardij.nl.

Deel dit bericht:

David van Oord

REGISTER MAKELAAR EN TAXATEUR EN EIGENAAR
25 jaar ervaring

Nog elke dag geniet ik van het werk wat ik mag doen. Ik spreek mensen die een grote stap in hun leven zetten. Daarbij helpen blijft fascinerend. Het zijn zulke belangrijke beslissingen. En helemaal top dat ik dat in mijn eigen IJsselstein mag doen.”


Neem vrijblijvend contact op:

030.68.68.280

david@vanoordmakelaardij.nl

This will close in 0 seconds

Johan Leenheer

VASTGOEDADVISEUR EN EIGENAAR
20 jaar ervaring

We laten dromen uitkomen. Daarmee helpen we mensen echt verder. Daarom neem ik graag de tijd voor onze klanten. Ze zijn met dingen bezig die hun leven totaal kunnen veranderen. Ik wil zeker weten dat ze zich goed voelen bij hun keuze en bij onze aanpak. Sinds 2015 ben ik ook mediator. Een mooie aanvulling op mijn werk.”

Neem vrijblijvend contact op:

030.68.68.280

johan@vanoordmakelaardij.nl

This will close in 0 seconds

Shirley van Rijswijk

MEENHORST OFFICE MANAGER

Achter de schermen moet alles kloppen; dat is precies waar ik voor zorg. Van nature ben ik een echte planner en hou ik graag een helicopterview. Geloof me; dat is elke dag een uitdaging! Net die extra aandacht naar onze opdrachtgevers doet mij elke dag glimlachen, je bent welkom op ons mooie kantoor!


Neem vrijblijvend contact op:

030.68.68.280

shirley@vanoordmakelaardij.nl

This will close in 0 seconds