Van Oord Makelaardij

Subsidie voor jouw woning in IJsselstein

Als woningeigenaar kun je aanspraak maken op verschillende subsidies in IJsselstein, mits je hiervoor in aanmerking komt. Deze subsidies zijn vooral bedoeld om je woning duurzamer te maken. Verduurzamen heeft als groot voordeel dat het ook de energierekening verlaagt. Welke subsidies zijn er voor woningen in IJsselstein en kom jij daarvoor in aanmerking?

Subsidie IJsselstein: groen dak, regenton of andere watermaatregelen

Ook wel bekend als de ‘Blauwe bewonersinitiatieven’ subsidieregeling. Wanneer je in IJsselstein woont kun je subsidie aanvragen om een meer watervriendelijke woonomgeving te creëren. Hierbij geldt wel dat het initiatief met minimaal 7 andere deelnemers wordt gestart. Je kunt dan maximaal 50% van de kosten vergoed krijgen tot een bedrag van €5.000,-. Hieronder valt o.a. het plaatsen van een groen dak, regenton of bijvoorbeeld het verwijderen van tegels uit de tuin. Meer informatie over dit initiatief vind je hier.

Subsidieregeling verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars 

Deze subsidieregeling vervangt de subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) die tot 31 december 2022 kon worden aangevraagd. Wanneer je van plan bent om als Vereniging van Eigenaars, woonvereniging of wooncoöperatie een gebouw te verduurzamen kan dit met deze regeling. We gaan in dit artikel niet dieper op deze subsidieregeling omdat je als woningeigenaar hier minder snel mee te maken hebt. Wel een VvE? Kijk dan op de website van IJsselstein voor meer informatie.

Subsidie voor duurzame energie in IJsselstein (ISDE)

Deze ISDE subsidie wordt gebruikt voor energiebesparende en duurzame maatregelen en is niet alleen aan te vragen in IJsselstein, maar ook landelijk. In 2024 is hiervoor in totaal €600,- miljoen beschikbaar. Voorbeelden van energiebesparende en duurzame maatregelen zijn bijvoorbeeld kiezen voor beter isolerend glas, of het isoleren van het dak of de muren. Er zijn veel verschillende mogelijkheden om je huis te isoleren. 

Woningeigenaren

Het verkrijgen van subsidie voor energiebesparende en duurzame maatregelen hangt samen met de woning die je hebt. Heb jij een koopwoning die geen monument is? Dan kun je tot 2030 (de subsidie loopt tot en met dan) de subsidie gebruiken voor:

 • Isolatiemaatregelen;
 • Warmtepompen;
 • Zonneboilers;
 • Aansluiting op het warmtenet;
 • Elektrische kookvoorzieningen.

Monumenteneigenaren

Monumenten zijn vaak ouder, minder goed geïsoleerd en in sommige gevallen niet altijd makkelijk te verduurzamen. Tot 2023 vielen monumenten voor een groot deel buiten de ISDE subsidie. Vanaf 1 januari 2024 is deze subsidie ook toegankelijker geworden voor monumenteigenaren. Dus wanneer je woning in IJsselstein een monumentenstatus heeft en je de eigenaar-bewoner van dit monument bent, kom je in aanmerking voor deze subsidie. Hierbij gelden aangepaste isolatievoorwaarden. Als monumenteneigenaar krijg je voor andere onderdelen subsidie dan als woningeigenaar:

 • Warmtepomp;
 • Zonneboiler;
 • Aansluiting warmtenet.
subsidie verduurzamen woning

Hoe werkt het aanvragen van subsidie?

Stap 1: controleer de voorwaarden

Om aanspraak te kunnen maken op de subsidie isoleer je eerst je woning, laat je de warmtempomp plaatsen of zorg je dat je aangesloten bent op het warmtenet. Daarna kun je de subsidie aanvragen. Let daarbij in ieder geval op het volgende:

 • Je isoleert de huidige oppervlakte van de woning. Wordt de oppervlakte vergroot door een aanbouw o.i.d. dan krijg je geen subsidie voor dat deel.
 • Zorg ervoor dat je voldoet aan de isolatiewaarden door dik genoeg isolatiemateriaal te gebruiken. Wanneer er al isolatie aanwezig is mag het aanwezige isolatiemateriaal niet opgeteld worden om aan de isolatiewaarde te voldoen.
 • In het geval van een warmtepomp: de warmtepomp is nieuw. Voor een tweedehands product krijg je geen subsidie.
 • Je mag de werkzaamheden niet zelf uitvoeren, dit moet gedaan worden door een bouw(installatie)bedrijf.
 • Zorg dat je een foto maakt tijdens de werkzaamheden. Hierop moet duidelijk zichtbaar zijn dat de werkzaamheden op jouw adres worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld: een foto waarop installateurs de spouwmuur van je woning isoleren.

Bekijk hier de voorwaarden per isolatietype. Liever de voorwaarden van de andere mogelijkheden zoals een warmtepomp of zonneboiler bekijken? Dat kan hier.

Stap 2: meldcode

Om een aanvraag te kunnen doen heb je een meldcode nodig. Voor je een maatregel aanschaft is het dan ook verstandig om te controleren of deze op de meldcodelijst staat. 

Stap 3: verduurzamen van de woning

Let op dat je het bewijs van aanschaf bewaart, evenals het betaalbewijs. Laat ook de meldcode op de factuur zetten voor een soepele afhandeling van de aanvraag.

Vergeet niet om een foto te maken van de werkzaamheden wanneer je kiest voor het isoleren van je woning. 

Stap 4: aanvragen subsidie

De laatste stap bestaat uit het aanvragen van de subsidie. Doe dit maximaal 24 maanden na de installatie. Het indienen van de aanvraag kan hier.

Tips

Om zoveel mogelijk uit je subsidieaanvraag te halen hebben we nog een paar tips voor je:

 • Wanneer je kiest voor ‘biobased’ isolatiemateriaal (dit is milieuvriendelijk isolatiemateriaal) ontvang je extra subsidie.
 • Je subsidiebedrag verdubbelt als je meer dan één isolatiemaatregel uitvoert, bijvoorbeeld door het plaatsen van een warmtepomp te combineren met aansluiting op het warmtenet.
 • Vraag je installateur om op de factuur het isolatieoppervlak en de isolatiewaarde van het materiaal op te nemen. Dit maakt het makkelijker om je subsidie aan te vragen.

Ga jij subsidie aanvragen?

Kies jij ervoor om subsidie aan te vragen voor je woning? Met deze tips kom je al een stuk verder. Heb jij een woning op het oog en ben je benieuwd naar de huidige isolatie? Bij het taxeren van een woning bekijkt Van Oord Makelaardij altijd naar de huidige isolatie. Deze informatie vind je ook terug bij de omschrijving van de woning. Toch nog vragen? Wij staan voor je klaar om ze te beantwoorden. Wij zijn dagelijks (behalve op zondag) bereikbaar tot 21:00 uur. Neem contact met ons op via 030-6868280 of mail naar info@vanoordmakelaardij.nl

Deel dit bericht:

David van Oord

REGISTER MAKELAAR EN TAXATEUR EN EIGENAAR
25 jaar ervaring

Nog elke dag geniet ik van het werk wat ik mag doen. Ik spreek mensen die een grote stap in hun leven zetten. Daarbij helpen blijft fascinerend. Het zijn zulke belangrijke beslissingen. En helemaal top dat ik dat in mijn eigen IJsselstein mag doen.”


Neem vrijblijvend contact op:

030.68.68.280

david@vanoordmakelaardij.nl

This will close in 0 seconds

Johan Leenheer

VASTGOEDADVISEUR EN EIGENAAR
20 jaar ervaring

We laten dromen uitkomen. Daarmee helpen we mensen echt verder. Daarom neem ik graag de tijd voor onze klanten. Ze zijn met dingen bezig die hun leven totaal kunnen veranderen. Ik wil zeker weten dat ze zich goed voelen bij hun keuze en bij onze aanpak. Sinds 2015 ben ik ook mediator. Een mooie aanvulling op mijn werk.”

Neem vrijblijvend contact op:

030.68.68.280

johan@vanoordmakelaardij.nl

This will close in 0 seconds

Shirley van Rijswijk

MEENHORST OFFICE MANAGER

Achter de schermen moet alles kloppen; dat is precies waar ik voor zorg. Van nature ben ik een echte planner en hou ik graag een helicopterview. Geloof me; dat is elke dag een uitdaging! Net die extra aandacht naar onze opdrachtgevers doet mij elke dag glimlachen, je bent welkom op ons mooie kantoor!


Neem vrijblijvend contact op:

030.68.68.280

shirley@vanoordmakelaardij.nl

This will close in 0 seconds