Van Oord Makelaardij

energielabel huis

Energielabels: dit zegt energielabel A tot en met G over jouw huis

Wanneer je (online) op huizenjacht bent, zie je veel informatie bij de woningen staan. Denk aan het bouwjaar, de oppervlakte en het aantal kamers. Ook het energielabel van een huis is te bekijken, evenals informatie over de huidige isolering. Maar wat betekenen de energielabels precies? En wat kun je zelf doen om een beter energielabel te krijgen? Wij vertellen je er graag meer over.

Wat betekent het energielabel voor jouw huis?

Het energielabel geeft aan hoe goed een huis is geïsoleerd en wordt altijd aangegeven met een kleur in combinatie met een letter. A++++ is het meest zuinig en wordt dan ook weergegeven in de kleur groen. G daarentegen is het minst zuinig en herken je aan de rode kleur. Door het energielabel krijg je inzicht in wat je kunt doen om het huis nog energiezuiniger te maken. Is een dak, vloer of raam optimaal geïsoleerd, dan zie je aan het label dat het voldoet aan de standaard voor woningisolatie.

Energielabels: A++++ tot en met G

Wat zegt een A++++ label nou eigenlijk ten opzichte van een energielabel G? In onderstaande tabel zie je hoeveel energie een huis ongeveer verbruikt per jaar:

A++++

0 kWh/m2

0-op-de-meter-woning

A+++

< 50 kWh/m2

Zeer laag energieverbruik

A++

50 – 75 kWh/m2

Zeer laag energieverbruik

A+

75 – 105 kWh/m2

Zeer laag energieverbruik

A

105 – 160 kWh/m2

Zeer laag energieverbruik

B

160 – 190 kWh/m2

Laag energieverbruik

C

190 – 250 kWh/m2

Redelijk laag energieverbruik

D

250 – 290 kWh/m2

Gemiddeld energieverbruik

E

290 – 335 kWh/m2

Redelijk hoog energieverbruik

F

335 – 380 kWh/m2

Hoog energieverbruik

G

> 380 kWh/m2

Zeer hoog energieverbruik

energielabel huis

Belangrijkste vragen over energielabels

Is een energielabel verplicht?

Ja, een energielabel voor je huis is verplicht bij de verhuur of verkoop van de woning. Voor sommige gebouwen geldt een uitzondering. Bijvoorbeeld voor vrijstaande gebouwen met een oppervlakte tot 50m², zoals een tiny house, woonboot of woonwagen. Ook voor schuren of garages is geen energielabel nodig. Ze gebruiken immers geen energie om het klimaat binnen te regelen.

Hoe kom ik aan een energielabel?

Om een energielabel aan te vragen of te vernieuwen kun je contact opnemen met een energieadviseur die de woning komt opnemen. Deze berekent vervolgens de energieprestatie en registreert deze. Een energielabel is 10 jaar geldig. Wanneer je langer dan 10 jaar in jouw huis woont, kan het dus zijn dat je een nieuw energielabel aan moet vragen voor je deze kunt verkopen.

Waar moet je op letten bij een energielabel?

Om een energielabel vast te stellen moet er rekening worden gehouden met de aanwezige isolatie, zonnepanelen en installaties die nodig zijn voor verwarming, koeling, ventilatie en warm water. Dit wordt uitgedrukt in de maximale energiebehoefte in kWh, per m² gebruiksoppervlak, per jaar.

Wat wordt er gecontroleerd bij een energielabel?

Niet alleen wordt er gekeken naar het huidige energieverbruik, ook kijkt een energieadviseur naar hoe de woning energiezuiniger kan worden. Bijvoorbeeld door het dak te isoleren of door zonnepanelen aan te leggen.

Energielabel huis verbeteren

Je kunt het energieverbruik in je huis verbeteren door goed te kijken naar isolatiemogelijkheden en het zelf opwekken van energie. Ook het afstappen van gas zorgt ervoor dat jouw woning energiezuiniger wordt. Ga jij jouw huis isoleren? Dan kun je in sommige gevallen subsidie aanvragen. Meer daarover vertellen we je in het artikel ‘subsidie voor jouw woning in IJsselstein’.

Vraag je makelaar om advies

Als makelaar komen we woningen tegen met alle soorten energielabels. Dankzij onze ervaring adviseren we je graag op het gebied van isolatie. Heb jij een vraag over jouw energielabel? Neem dan contact met ons op door te mailen naar info@vanoordmakelaardij.nl of bel naar 030-6868280.

Deel dit bericht:

David van Oord

REGISTER MAKELAAR EN TAXATEUR EN EIGENAAR
25 jaar ervaring

Nog elke dag geniet ik van het werk wat ik mag doen. Ik spreek mensen die een grote stap in hun leven zetten. Daarbij helpen blijft fascinerend. Het zijn zulke belangrijke beslissingen. En helemaal top dat ik dat in mijn eigen IJsselstein mag doen.”


Neem vrijblijvend contact op:

030.68.68.280

david@vanoordmakelaardij.nl

This will close in 0 seconds

Johan Leenheer

VASTGOEDADVISEUR EN EIGENAAR
20 jaar ervaring

We laten dromen uitkomen. Daarmee helpen we mensen echt verder. Daarom neem ik graag de tijd voor onze klanten. Ze zijn met dingen bezig die hun leven totaal kunnen veranderen. Ik wil zeker weten dat ze zich goed voelen bij hun keuze en bij onze aanpak. Sinds 2015 ben ik ook mediator. Een mooie aanvulling op mijn werk.”

Neem vrijblijvend contact op:

030.68.68.280

johan@vanoordmakelaardij.nl

This will close in 0 seconds

Shirley van Rijswijk

MEENHORST OFFICE MANAGER

Achter de schermen moet alles kloppen; dat is precies waar ik voor zorg. Van nature ben ik een echte planner en hou ik graag een helicopterview. Geloof me; dat is elke dag een uitdaging! Net die extra aandacht naar onze opdrachtgevers doet mij elke dag glimlachen, je bent welkom op ons mooie kantoor!


Neem vrijblijvend contact op:

030.68.68.280

shirley@vanoordmakelaardij.nl

This will close in 0 seconds