Wanneer je een ouder huis verkoopt of verliefd bent geworden op een oudere woning die je wilt kopen, kun je te maken krijgen met een zogenoemde ouderdomsclausule. In deze blog lichten we de meest gestelde vragen over de ouderdomsclausule uit.
Wat is een ouderdomsclausule?
Een ouderdomsclausule is een bepaling in een koopovereenkomst van oudere huizen. Het beschermt jou als verkoper tegen de aansprakelijkheid voor gebreken die in verband staan met de ouderdom van het huis. Koop jij een huis met een ouderdomsclausule, dan ben je op de hoogte van de staat van de woning en kun je geen aanspraak maken op eventuele herstelkosten van de woning.
Wat valt er onder een ouderdomsclausule?
Een ouderdomsclausule dekt gebreken die veroudering of slijtage in de woning veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn dakbedekking, oude leidingen, elektrische bedrading of verouderde funderingen. De koper is er bewust van gemaakt dat deze aspecten mogelijk niet aan de hedendaagse eisen voldoen. De koper is zelf verantwoordelijk voor het herstellen van gebreken.
Bij welk type woningen wordt de clausule gehanteerd?
De clausule wordt meestal bij oudere woningen ingezet. Dit zijn woningen die vaak dertig jaar of ouder zijn. Bij dit soort huizen is de kans groter op technische veroudering. Denk hierbij aan oude leidingen, elektrische installaties of bouwmaterialen die niet meer aan de norm voldoen.
Beschermt een clausule de koper volledig?
De verouderingsclausule helpt jou als verkoper om je grotendeels te beschermen voor de ouderdomsgebreken van het huis. Echter biedt het geen bescherming als je opzettelijk verbogen gebreken hebt verzwegen waarvan je wel op de hoogte bent. Als je weet van een ouderdomsgebrek in het huis, maar dit niet erkent, kan de koper van het huis alsnog een claim indienen.
Is een bouwkundige keuring nodig bij een clausule?
Een bouwkundige keuring is niet verplicht maar wel aan te raden. Omdat de clausule de verantwoordelijkheid voor bepaalde gebreken bij de koper legt, is het belangrijk om als verkoper goed op de hoogte te zijn van de staat van je woning. Een keuring kan verborgen gebreken naar het licht brengen en helpen bij het inschatten van de eventuele herstelkosten.
Kan een koper onderhandelen over een ouderdomsclausule?
Een koper kan onderhandelen over de verouderingsclausule. Je kunt de verkoper vragen om de gebreken op te lossen voordat de verkoop van het huis is afgerond. Echter doen veel verkopers dit niet om zichzelf te beschermen.
Door een goed beeld te hebben van een ouderdomsclausule, kun je als koper of verkoper beter anticiperen op de mogelijke gevolgen en risico’s bij het kopen van een oudere woning. Het is altijd aan te raden om juridisch advies te vragen bij een makelaar om precies te weten wat de clausule in een bepaalde situatie betekent. Van Oord Makelaardij IJsselstein helpt je graag verder. Wij zijn dagelijks (behalve op zondag) bereikbaar. Je kunt ons bereiken via 030-6868280 of mail naar info@vanoordmakelaardij.nl.