Van Oord Makelaardij

bouwkundige keuring

Hoe werkt een bouwkundige keuring?

Wanneer je overweegt om een huis te kopen kun je kiezen voor het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring. Deze keuring kan jou als potentiële koper helpen om een goed geïnformeerde beslissing te nemen over de staat van een woning. Maar hoe werkt een bouwkundige keuring precies? Wij geven antwoord op de meest gestelde vragen over bouwkundige keuringen.

Wat is een bouwkundige keuring en waarom is het belangrijk?

Tijdens een bezichtiging kun je een huis bekijken, maar soms is niet goed te zien wat de bouwkundige staat van een huis is. Een bouwkundige keuring kan hierbij helpen. Het geeft jou als koper inzicht in eventuele gebreken en onderhoudskosten. Dit zorgt ervoor dat je een weloverwogen beslissing kunt nemen en niet voor verrassingen komt te staan na de aankoop. Gebreken waar je tegenaan kan lopen zijn bijvoorbeeld:

  • Structurele problemen;
  • Problemen met het dak;
  • Vocht of lekkage;
  • Verouderde bedrading of leidingen;
  • Isolatieproblemen;
  • Algemene onderhoudsproblemen;
  • Slecht uitgevoerde verbouwingen;
  • Ventilatieproblemen.

Wanneer is het verstandig om een keuring uit te laten voeren?

Het is niet altijd nodig om een keuring uit te laten voeren voordat je een huis koopt. Bijvoorbeeld bij het kopen van een nieuwbouwwoning. Vooral bij oudere huizen kan het slim zijn om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Dit doe je het beste voordat je de koop definitief maakt, bijvoorbeeld tijdens de ontbindende voorwaarden fase van het koopcontract. Dit geeft je namelijk de mogelijkheid om de koop te annuleren of opnieuw te onderhandelen als er ernstige gebreken worden geconstateerd.

Vragen stellen aan makelaar

Hoe lang duurt het uitvoeren van een bouwkundige keuring?

De bouwkundige keuring wordt uitgevoerd door een gecertificeerde bouwkundig inspecteur. Deze professional heeft de kennis en ervaring om de bouwkundige staat van een woning nauwkeurig te beoordelen en een gedetailleerd rapport op te stellen. Hoe lang het uitvoeren van de keuring duurt is afhankelijk van de grootte en de staat van de woning. Gemiddeld kost dit zo’n één tot drie uur de tijd. Wanneer de inspecteur klaar is verwerkt hij alle gevonden gebreken in een rapport. Dit rapport is vaak na enkele dagen beschikbaar.

Wat kost het?

De kosten van de bouwkundige keuring worden betaald door de koper en liggen meestal tussen de €300 en €500, opnieuw afhankelijk van de grootte en locatie van de woning en van de omvang van de inspectie. Het uitvoeren van een bouwkundige keuring is niet verplicht, maar wordt wel sterk aanbevolen. Het biedt je namelijk zekerheid en kan je behoeden voor onverwachte kosten en problemen na de aankoop van een huis.

Vervolgstappen als er wat wordt gevonden

Natuurlijk hoop je dat er niets ernstigs wordt gevonden tijdens de keuring, maar indien dat wel het geval is wordt dit gedetailleerd beschreven in het rapport. Afhankelijk van de ernst van de problemen kun je overwegen om de koop te heronderhandelen, de verkoper vragen om de gebreken te verhelpen of de koop annuleren.

Verschil tussen bouwkundige keuring en een taxatie

Waar de bouwkundige keuring zich vooral richt op de technische staat van de woning, wordt de taxatie gebruikt om de marktwaarde van de woning te bepalen. Beide zijn belangrijk, maar dienen wel een ander doel. Voor beide geldt dat het goed is om van tevoren ruimte vrij te maken zodat er toegang is tot alle delen van de woning, inclusief de zolder, kelder en eventuele bijgebouwen. Ook is het verstandig om belangrijke documenten bij de hand te hebben. Denk hierbij aan informatie over wanneer een renovatie heeft plaatsgevonden, wanneer de ketel geplaatst is en in welk jaar de keuken en badkamer geplaatst zijn.

Kies jij voor een bouwkundige keuring?

Nu je weet wat het belang is van een keuring of inspectie kun je besluiten of je dit nodig vindt wanneer je een huis koopt. De aankoopmakelaars van Van Oord Makelaardij staan voor je klaar mocht je hier vragen over hebben. Heb je andere vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op. Wij zijn dagelijks (behalve op zondag) bereikbaar. Je kunt ons bereiken via 030-6868280 of mail naar info@vanoordmakelaardij.nl.

 

Deel dit bericht:

David van Oord

REGISTER MAKELAAR EN TAXATEUR EN EIGENAAR
25 jaar ervaring

Nog elke dag geniet ik van het werk wat ik mag doen. Ik spreek mensen die een grote stap in hun leven zetten. Daarbij helpen blijft fascinerend. Het zijn zulke belangrijke beslissingen. En helemaal top dat ik dat in mijn eigen IJsselstein mag doen.”


Neem vrijblijvend contact op:

030.68.68.280

david@vanoordmakelaardij.nl

This will close in 0 seconds

Johan Leenheer

VASTGOEDADVISEUR EN EIGENAAR
20 jaar ervaring

We laten dromen uitkomen. Daarmee helpen we mensen echt verder. Daarom neem ik graag de tijd voor onze klanten. Ze zijn met dingen bezig die hun leven totaal kunnen veranderen. Ik wil zeker weten dat ze zich goed voelen bij hun keuze en bij onze aanpak. Sinds 2015 ben ik ook mediator. Een mooie aanvulling op mijn werk.”

Neem vrijblijvend contact op:

030.68.68.280

johan@vanoordmakelaardij.nl

This will close in 0 seconds

Shirley van Rijswijk

MEENHORST OFFICE MANAGER

Achter de schermen moet alles kloppen; dat is precies waar ik voor zorg. Van nature ben ik een echte planner en hou ik graag een helicopterview. Geloof me; dat is elke dag een uitdaging! Net die extra aandacht naar onze opdrachtgevers doet mij elke dag glimlachen, je bent welkom op ons mooie kantoor!


Neem vrijblijvend contact op:

030.68.68.280

shirley@vanoordmakelaardij.nl

This will close in 0 seconds